Czajniki elektryczne - jak parzyć herbatę?

Kojący aromat i smak herbaty potrafi zdziałać cuda! Kto nie marzy o filiżance gorącego naparu w jesienny dzień lub zimowy poranek? Herbata ma wyjątkowe właściwości uspokajające, lecznicze oraz kojące, dlatego jej parzenie to jedyny w swoim rodzaju rytuał. Czasami zapominamy o nim w codziennym zabieganiu, a przecież czasami warto się zatrzymać i napić naprawdę dobrej herbaty.

Dobrej jakości herbaty nie kupimy w ekspresowych torebkach, a naturalnych liściach. Najlepiej mierzyć je w gramach, a nie łyżeczkach, ponieważ herbaty mają różny stopień zwinięcia liści, a co za tym idzie inną wagę. Jeśli chcemy poczuć głęboki aromat herbaty zaopatrzmy się w dobre liście, elegancką filiżankę, wagę oraz czajnik. W przypadku tego ostatniego warto wziąć pod uwagę czajniki elektryczne, z uwagi na kontrolę wrzenia wody. Warto też skorzystać z kilku porad, które zagwarantują najlepszy napar.

1. Nie dla wody z kranu!

Wbrew pozorom woda dla smaku herbaty ma ogromne znaczenie, dlatego najlepiej unikać tej kranowej. Do parzenia herbaty powinniśmy używać wody butelkowanej, właściwie mineralizowanej oraz odpowiednio twardej. Warto dla porównania zaparzyć herbatę z różnymi wodami i samemu przekonać się o znaczącej różnicy pomiędzy ich smakiem.

2. Nie przegotować wody

Dla jakości naparu bardzo istotny jest sposób gotowania wody. Nie zaleca się zalewać liści silnie wzburzonym wrzątkiem, lepiej odczekać, aż woda się uspokoi. W tym celu dobrze sprawdzą się czajniki elektryczne, które tuż po osiągnięciu temperatury wrzenia wyłączają się, co ogranicza utratę tlenu z wody. Ponadto same czajniki elektryczne swoim ciekawym designem, np. w stylu retro doskonale wpiszą się w atmosferę parzenia herbaty.

3. Wygrzać naczynia

Podczas parzenia herbaty każdy szczegół ma znacznie, także temperatura naczyń – filiżanki lub kubka. Ceramika odbiera temperaturę, co skutkuje tym, że po wsypaniu do zimnej filiżanki liści oraz zalaniu ich wodą warunki parzenia się pogarszają. Dobrze jest przepłukać naczynia wrzątkiem i dopiero wtedy rozpocząć proces parzenia właściwego naparu. Zaleca się stosowanie szerokich naczyń do picia herbaty.

4. Czas parzenia – eksperymenty

Czas parzenia przede wszystkim trzeba dopasować do liści. Drobne listki nie wymagają długiego parzenia, w przeciwieństwie do dużych liści. Bardzo ważne są indywidualne preferencje, dlatego warto eksperymentować i samemu określić jaki czas parzenia jest dla nas najbardziej optymalny. Próbujmy różnych wariantów, większej i mniejszej ilości liści oraz pamiętajmy, że podany na opakowaniu sugerowany czas parzenia jest tylko propozycją, a nie wymogiem.

5. Dodatki na koniec

Bez względu na to, jakie dodatki do herbaty preferujemy – cukier, miód, cytrynę czy mleko – zawsze dodajemy je do gotowego, odcedzonego naparu. Warto wiedzieć, że kwas cytrynowy w kontakcie z liśćmi wydziela szkodliwy cytrynian glinu. Natomiast cukier ma negatywny wpływ na zwilżanie liści. Zaleca się doprawić herbatę po odczekaniu kilku minut, aby nie łączyć dodatków z bardzo gorącą jeszcze wodą.

5 wskazówek parzenia dobrej herbaty
5 (100%) 2 votes

ZOSTAW ODPOWIEDŹ